Fagning 2012 - Kapellänget

ÄNTLIGEN blev det vår igen och dags för Gotska Sandön...som jag hade längtat efter att byta ut den vanliga vardagen som brukar bestå i att använda hjärnan på högvarv och kroppen knappt alls mot precis tvärtom förhållande. Hårt kroppsarbete och mental vila, precis det som behövs såhär i slutet av våren :)

Ett par tre bilder på vägen till ön:

Göran med all packning på väg till ön...borterst alla banalådor fulla med KÄK!!


Blandade intryck...Peters holländska våfflor fick följa med i år också :)Överst Birgitta & skeppshunden Laban, underst Marja & Solveig i samma pose :)


Stig väntar nöjd på sin tur att få gå av båten och Laban var ju så gullig i knä på matte Gittan så de fick vara med en gång till :)


Båten vi åkte med kunde inte komma närmare land än såhär så det var läktring som gällde (=lasta över rubbet i en gummibåt och åka in till land). På den översta bilden skymtar den lilla bastun och det större båthuset (som går att hyra för party på stranden).

Ett som vanligt blandat gäng, huvudsakligen från Uppsala (faktiskt!) och Gotland, Gagnef i Dalarna och så Fårö-representation i form av kocken Siv, denna underbara kvinna som ser ut såhär:

Hon är fullkomligt makalös med allt arbete hon lägger ner på planering, inköp, packande, kånkande och sedan att organisera allt ute på ön med frukost, fika, lunch och middag....VARJE dag...vi blir så bortskämda av denna ödmjuka go´a snälla människa med vällagad mat alla dagar - TACK SIVAN!

Som vanligt stod Kapellänget först på tur att snofsas till inför vårens ankomst. Bäst att börja där eftersom det är det överlögset största änget och det vore olyckligt om vi inte hann klart det utifall att vädret skulle slå om och göra sig omöjligt. Nu hade vi (ännu en gång) tur med vädret, de flesta dagarna fint med sol, vissa dagar lite mer molnigt men perfekt väder för kroppsarbete utomhus, några enstaka dagar trillade några droppar regn på oss, men innan det hunnit börja ordentligt hade det redan blåst vidare.

Här kommer lite bilder från arbetet på Kapellänget:


Det här är Peter från Holland som kommer två gånger om året för att arbeta på Sandön. I sina lurar körde han skön musik...salsa bland annat :)


Fältsippan hade precis påbörjat sin blomning och på den nedre bilden är det Solveig och Marja (i bakgrunden) och Stig som tillsammans arbetar sig igenom en del av änget. Mycket mycket arbetssamma alla tre, ett rent nöje att arbeta med dem :)


Här är Sandöns egen Göran, som orkar hänga i fortfarande trots många långa år med föreningens arbetsresor bakom sig redan. För mig som är ny i gamet är han såklart en förebild som få, en person att lära sig mycket av, som alltid har anekdoter och roliga berättelser på lager. Den dagen Göran inte känner för att hålla i en enda kratta mer i sitt liv så hoppas jag ändå att han orkar hänga med ut till ön...som MYSGUBBE om inte annat!!


Lillian, ny i gänget för denna vår, hade inte ens tid att kika upp på kameran....månne var hon lite blyg...? I vilket fall som helst kastade hon sig med liv och lust in i jobbet :)

 
Här har vi Peter som komtemplerar arbetets framåtskridande (eller något annat kanske?) och så till höger glada Gittan som liksom Lillian var ny för våren, en trevlig bekantskap även hon!!

Lite kuriosa, har ni någon gång försökt kratta i ljung? Isåfall vet ni att det (från vilket håll man än krattar) känns som om man kammar något mothårs...


Ett collage med bland-bilder...den som hängde med på förra vårens blogg kanske t o m känner igen vitsipps-klustret i den nedre bilden :) lika fantastisk som senast!

Lite kuriosa, visste ni att vitsippor kan tåla en hel del ganska omild behandling från en kratta med stål-tänder? Otroligt nog kan man kratta genom vitsippor för att i nästa stund se dem resa på sig som nya igen :) de kallas alltså inte "fagningsblommor" för intet!!


Marja och Solveig, ett makalöst par damer som alltid håller igång (även om Solveig på just denna bild tar sig en välförtjänt andningspaus) med någonting...alltid beredda att göra lite extra, lite mer och med en självklarhet som bara är att beundra...


Normalt sett såg vi inte till Sivan mellan frukost och lunch eftersom hon var fullt upptagen med att förbereda nästa måltid, men en dag tog hon sig tid att komma ner och fika med oss på änget, vilket jag naturligtvis passade på att föreviga! På den nedre bilden beviset att även blåsippan börjat blomma på Sandön.


Trötta fötter, ben och armar får sig en välbehövlig (om än kort) vila innan det är dags att fortsätta...


Göran fångad från nära håll och Marja mitt-i-mackan :)


Christina från Gagnef hade hittat tillbaka till sina Idegranar igen....kanske har det något att göra med att det ligger närmast fåglarnas vattenbad hehe :). Det blev långa krattade "ormar", favorit i repris...
På den nedre bilden har traktorn med Göran vid ratten anlänt för att påbörja lastningen av löv för vidare transport av desamma till öns sandigaste vägar. Löven hjälper en aning för att göra vägarna mer hållbara för just traktorerna och de bägge fyrhjulsdrivna bilarna som tillsyningsmännen och lägervärdinnorna far omkring med.


Efter att kratta upp löven på presenningar lyfter vi upp dem på traktorflaket, där vi (på dessa bilder Christina och Lillian) packar dem lagom hårt för att å ena sidan få plats med så mycket som möjligt fast å andra sidan ska det ju gå att få av också...

Lite kuriosa som antagligen inte gemene man går om kring och tänker på är hur TUNGA ekollon är!!


Jag fick åka med Göran i traktorn en sväng bort till backen till Västra stranden för att kunna ta lite bilder på när löven skulle lastas av och passade på att ta dessa bägge bilder. Stig har sjunkit på ner i löven och i sina egna tankar om man ska tolka ansiktsuttrycket :). I bakgrunden Christina.


En trio i samarbete! Stig längst bak ser till att damerna på kanten har löv att ösa ut på skogsvägen, en relativt kort men också tung arbetsuppgift...man skulle kunna säga intervallträning :)
Japp, då var den lasten klar då!

I väntan på en tom vagn att lasta:
Jag tog också en liten miniserie bilder på ett ställe bland hasselsnåren för att visa lite före-och-efter...here goes:

Sådärja, nu finns det all möjlighet i världen för den undre växtligheten att kunna kika fram när alla löven (ja inte ALLA kanske...) är borta ur bilden...blir fint och grönt!!

Kapellänget fagat och klart för denna vår! Det gick både fort och lätt med det fina gäng vi hade med oss och med vädret på vår sida, det hjälpte även att vi var några stycken fler än sist ;)

Vill ni se fler bilder från fagningen 2012 (och utan collage) hittar ni dem om ni klickar här:

http://www.flickr.com/photos/tiinamanty/sets/72157629803730854/


Bilder från Gotska Sandön 2011 hittar ni om ni klickar här:

http://www.flickr.com/photos/tiinamanty/sets/72157626729086192/

och här:

http://www.flickr.com/photos/tiinamanty/sets/72157626640263461/


5
Anonym

Vilket skönt gäng ni verkar ha blivit. Man kan inte hyra in er en vecka på våren och en på hösten, äh vi har så liten tomt att ni skulle fixa till den på en kvart ;)

Fina bilder att njuta av!

!! RAMON SILVA RAVELO

!! WOOOOOW QUE FOTOS TAN CHIDAS AMOR FELICIDADES !!

Tiina

Haha, tack "Anonym", det var verkligen ett gött gäng att jobba med :) y gracias amor por tu commentario!

Carina

Ojdå, anonym det var ju jag, Carina. Hade inte tänkt vara så hemlig ;)

Eva Linder

Hej Tiina. Åh vilka fina bilder! Hejdå från Eva!