Mest minnesvärda läsningen...

...har för min del varit ett ganska litet antal böcker genom åren...kanske beroende på att jag har så grymt dåligt minne...kanske för att det trots det enorma antal böcker jag läst sedan jag lärde mig läsa vid 5 års ålder, endast är ett fåtal som verkligen gjort ett bestående intryck på mig.

Det är väl heller inte så att jag verkligen minns hela handlingen i varje bok, långt ifrån! Snarare minns jag känslan jag hade när jag läste dem...att jag antingen var arg, ledsen eller glad....gemensamt är iallafall att samtliga är fängslande på sitt eget sätt...

Det jag oftast läser är DECKARE....älskar DECKARE....ju hemskare desto bättre om ni förstår vad jag menar. Det finns ju en hel uppsjö av favorit-författare i den genren, men dessvärre är det sällan ngn enskild bok fastnar, det liksom försvinner när jag slagit ihop boken, kul för stunden, distraktion från vardagen, njutning tack vare spänningen...men så lätt att glömma. Agatha Christie & Stieg Trenter är isåfall klassiker som jag skulle rekommendera utan att blinka och Henning Mankell är alltid bra...

Nej, de böckerna som jag räknar upp här nedanför är av en annan kaliber allihop. Om jag någonsin skulle ge bort en trave böcker som skulle vara mer än "bara" ren nöjesläsning, ngt som skulle kunna leva kvar hos även andra människor, vore det nog denna samling. Risk finns att jag ändå glömt ngn såklart, men då får jag väl fylla på :)


Vi kan väl börja med en ungdkomsbok, "Tordyveln flyger i skymningen" av Maria Gripe, underbart mysterium, välskrivet och ett måste i unga år (måste kolla om Laura läst den än...risken finns att hon redan är "för stor" för den....).En bok som verkligen verkligen påverkade mig var "Vilda Svanar" av Jung Chang, om tre generationer kvinnor i Kina...den är en familjehistoria, självupplevd, stark och hemsk och underbar. Jag fick faktiskt mardrömmar av den här boken!!


Den här boken heter "I namn av de mina" på svenska, skriven av Martin Gray. Handlar om förintelsen, om livet i gettot i Warsawa, om Treblinka, om sorg & skräck men också om hopp. En sann berättelse...


Marianne Fredriksson har skrivit många underbara böcker, min favorit är "Den som vandrar om natten", om Anjali (son till en av de Tre Vise Männen) som kring tiden för Jesu födelse blir lärare till Scipios (generalen som bl a besegrade Hannibal) dotterson Marcus. En slags saga om sökande, om ondska och om kärlek...mycket välskriven! Läste den när jag på alldeles egen hand for till Maldiverna på dyksemester en gång för läääänge sen...skön strandläsning :)


Ojoj, detta är en av få böcker jag i yngre år läste mer än en gång, PC Jersilds "En levande själ"...en fantastisk historia...skrämmande och otänkbar men ändå inte. Ypsilon är en amputerad hjärna som förutom själva hjärnan också har vänster öga och bägge öronen i bruk, allt hålls vid liv i ett akvarium med sterilt vatten + lite näringslösning + elektrisk spänning. I boken får man berättelser ur livet innan "akvariet"...mycket märklig och fascinerande...


En extremt stark bok denna "Johnny var en ung soldat" skriven av Dalton Trumbo, om Joe Bonham som vaknar upp efter koma, inser allteftersom att han varken har armar, ben eller ansikte kvar...inlåst i sig själv. Han hittar till slut ett sätt att kommunicera, ni får läsa själv hur!


En underbar fantasy-bok om en drake som heter "Bazil Broketail", finns visst en hel serie men jag läste denna första för länge sedan på Cozumel, fick låna en engelsk pocket av min kompis Mia...och föll pladask för denna charmiga bok :). Kanske skulle ta och läsa resten av dem också?

Här är en riktigt charmig bok, "Ingen tobak, inget halleluja" av Erik Lundqvist, underbart skojig fast med en allvarlig underton. Om missionärer ngnstans i Afrika som ska omvända befolkningen...som visar sig vara mer än villiga...om de får cigaretter :) haha den är helskön!!


Roald Dahl och hans "Short stories" mycket läsvärda!! Finurliga & totalt oförutsägbara....har tyvärr tappat bort mitt eget exemplar av denna...


...behöver väl knappast ngn presentation, om ngn därute mot förmodan skulle ha missat att läsa trilogin av JRR Tolkien om ringen....kan bara säga: LÄS DEN!! Filmerna är fantastiska men böckerna är ännu mycket bättre...såklart!


Vilken underbar story detta är, "Shantaram" skriven av Gregory David Roberts, sägs att den är sann (vem vet) och jag bara ÄLSKADE den, alla äventyr, spänningen, de detaljerade beskrivningarna av Bombay (och andra lika exotiska platser)....färger, människor, dofter, stanker....ALLT finns med. Dessutom är den tjock och räcker lääääänge....

 
Jag måste ju ta med Isabell Allende också, helt magisk författare från Chile med böcker som jag fullkomligt ÄLSKAR. Svårt att välja ut ngn av dem med till slut blev det iallafall "Eva Luna" och "Eva Lunas berättelser" som båda är späckade med fantasiska berättelser, mustiga och så väldigt välskrivna. Om Eva Luna och hennes omgivning & liv, den andra boken tar upp trådarna om historier om människor som i den första boken passerar förbi, vi får veta även vad som hände dem...underbart, klurigt upplägg. Isabel Allendes språk och sätt att skriva är helt i min smak, extra bra blir det att läsa på originalspråket :)


Denna fantastiska kärleksberättelse är ett måste, "Kärleks i kolerans tid", om Fermina och Florentino i Cartagena...Gabriel Garcia Márquez är enastående!!

Jahapp, där har ni några favoriter alla kategorier (utom deckarna då), läs och njut...någon gång i livet iallafall :)

Att läsa på originalspråk är extra givande. Jag försöker klämma in läsning på både engelska, spanska och finska emellanåt, men eftersom det är LITE mer ansträngande än svenska är det oftast det som gäller trots allt. Jag har ALLTID en bok på gång, det går aldrig mer än max 3 dgr mellan mina böcker...just nu är jag i slutet av senaste (sista) boken om Ayla...ni vet hon med grottbjörnarna...tjock bok, nästa får bli en mindre tung variant.

Jag är glad åt mina Dalmatiner-prickiga läsglasögon förresten!!

2

Tänk så fel man kan ha....

Häromdagen var det åter dax för Syfestivalen vid Stockholmsmässan i Älvsjö & jag och vännen Carina åkte givetvis dit som traditionen bjuder (två gånger om året).

Denna gång hade ingen av oss några speciella köp-planer utan tanken var att fylla våra respektive sinnen med den super-boost av energi som det alltid ger att befinna sig i ett stort rum fullt av färger, former och underbara material! Lika bra jag presenterar Carina med en gång för alla er som ev. inte känner denna underbara person:


Här står hon och gläds trots att väntan på just DET tyget drog ut på tiden....

Jag hade en tanke med resan också att dokumentera alla de sura miner jag observerat vid vårt föregående besök och blogga om just detta. Jag hade nämligen så OTROLIGT svårt att begripa varför alla dessa damer åkte till mässan och sedan bara gick omkring och surade...till en mässa åker man väl (åtminstone normalt sett) för att man ÄLSKAR det som visas där, eller hur?

Jag var alltså laddad till tusen inför detta uppdrag och spanade noggrannt in min omgivning genom min Canon (ja, det kändes lite genant först...men jag vande mig sanbbt) och DÖM om min förvåning när jag mest stötte på ivriga, glada, förväntansfulla & energiska kvinnor...och en och annan man för den delen!! Hela mitt projekt skulle ju gå i stöpet insåg jag ganska snabbt...om jag inte ändrade inriktning...så det gjorde jag!


På bilden i mitten är min nya dröm-tröja :) vilket kommer att förbli en dröm eftersom jag inte kan sticka en maska en gång...men det var väldigt väldigt fin...

Det jag anade mig till var att många personer var oerhört koncentrerade...kanske inför ngn work shop de skulle prova på eller i spänd förväntan över att hitta just det rätta tyget eller attiraljen till sitt kommande sy-projekt. Alltså blev det istället en kavalkad av bilder av färger & former att frossa i... Åldersmässigt tillhörde nog Carina och jag kanske den nedre halvan (om man bortser från enstaka medföljande barn), fler kvinnor än män föga överraskande (en och annan satt och gäspade uttråkat på de pallar som stod utställda för att vila trötta ben...Många var också klädda på de mest fantastiska och färggranna sätt, mycket inspirerande!


Här ett par utställare som skyltade med egna tyger :)

Det FANNS också människor där som både knuffades och buffades och trampade på en...vissa använde sig av taktiken att ställa sig tätt intill och liksom SEG-TRYCKA en åt sidan för att man skulle flytta sig ur vägen för dem. Det hände Carina i cafeteria-kön och mig när jag tydligen stod i vägen för en dam skulle detaljstudera applikationerna på en väska....suck, varför kan de inte bara BE om att få plats? Som sagt var det tack och lov ganska få såna små incidenter, så vårt humör var på topp och vi fick många sköna leenden till svar på våra egna :)

Vissa personer var väldigt misstänksamma till varför jag fotograferade just dem...."tänk om man helt plötsligt hamnar på Expressens förstasida"....haha, den som hade såna kontakter! Jag har utelämnat bilderna på dem...


Den här vackra dekoren fanns runt ett stånd med kläder...de hade t o m Desigual-kläder(!) men jag avvaktar tills jag kan köpa mindre storlek enligt min ursprungliga plan...bilden i mitten är på en BASTU-HATT hör & häpna...tydligen ngt som man ska ha på sig inne i bastun...skyddar huvudet mot värsta hettan kanske? Det var av tovad filt i vilket fall.


Detalj av en fantastisk matta...


De små bilderna längst upp till vänster resp. höger är på lamporna i taket i cafeterian...snygga tycker jag!!


Regnkappan till höger håller en nog munter även under värsta höstrusket :)


Vackra vantar...tur jag inte skulle köpa några, hade aldrig kunnat välja...Även subtilare fäger är vackra när det är så smakfullt presenterat!


Handledsvärmare var stort i år också, vart sugen på såna (eller torgvantar) till det kalla kontoret på jobbet, för att värma iskalla händer efter några timmars knappande på datorn...


Vilka sköna färger!!


Stickat fanns det gott om...


Underbara shopping-väskor....hoppas hon hittade ngt vackert att stoppa däri :)


Galet galet galet :)


Jag kunde inte se mig mätt på alla vackra saker...bara några nystan i olika färger är ju så tilltalande för ögat & själen :)


Grönt é skönt...


Trassligt värre :)


Det är liksom när man ser alla tygerna ihoprullade och ställda i sammakorg som man får känslan av att vara i en gotte-butik...att plocka ut enstaka av dem är inte längre samma sak...


Koncentrationen på topp, det är inte alltid lätt att hitta nålsögat...i mitten håller de på att sticka in sladdar :)

Allt som allt en mycket lyckad dag. Carina önskade att hon kunde vara lika excentriskt klädd som lajvarna i medeltidskläder, så vem vet, en dag kanske där kommer en Carina ni inte längre känner igen! Jag var glad över att ha vågat fotografera FOLK...har varit mycket feg gällande det förut...fast det håller ju ingen med om som varit där jag är samtidigt med en kamera, men jag menar människor jag INTE KÄNNER givetvis :)

Jag bara måste få visa ett par bilder på dessa söta knypplerskor av en äldre generation...tänk att ha tålamod att knåpa ihop SPETS!
Som avslutning kommer här ett par sista bilder....Syfestivalen, vi ses i höst!
2

12 månvarv i bilder - februari 2012

Så kom den då äntligen...den där dagen när det skulle bli av att fotografera februari månads foton till mitt projekt! Jag kom hem lite tidigare än vanligt (det var t o m hyfsat ljust ute fortfarande) efter att ha varit med bilen till Bilprovningen. På gott humör också eftersom det gick igenom utan minsta lilla anmärkning :)

Egentligen hade jag fortfarande ett par timmars arbete kvar att göra, men det fick vänta medan jag och R tog våra Canon över axeln och traskade ut i Ulleråkersområdet.

Först kommer här bilderna för själva projektet:


#1 Den vackra vägen ner till Fyrisån, här med januari och februari bredvid varandra.#2 Vid kolonilotterna var det ganska mycket skillnad också...#3 Ut över ängarna med det gula huset...


#4 En liten snöhatt hade holken fått...lite svårt att hitta samma vinkel bara....#5 Inte direkt mer inbjudande att sätta sig jämfört med senast...haha :)#6 Vackra Fyrisån hade ett tunt istäcke men träden speglade sig ändå...#7  Mindre grön bakgrund bara...#8  En vit å...det mörknade rätt fort på vår promenad också....#9 Hur jag än försökte fick jag inte riktigt till samma vinkel...måste haft något att stå på förra gången...nu sjönk jag bara ner i snön :)


#10  De kära äppelträden..insåg för sent att jag inte hade klätt mig för att ta en bild från markhöjd....men det var bara att offra sig...vad gör man inte för "konsten" :)#11 Till och med byggnaden ser vitare ut på vintern...synvilla såklart...

Ja, det var projekt-bilderna. Ni ska få se lite bonusbilder också, för vi stötte på lite andra levande väsen på vägen också :)


Dessa sötnosar letade käk vid kolonilotterna...fokus var lite off men det hade jag inte tid att tänka på utan fick bara trycka av så många bilder jag hann innan rådjuren fick lust att dra vidare...Hur gulliga ÄR de inte....tycker inte ni det också?

R fick också en radda bilder...

En liten pippi lyckades jag också fånga, han sjöng så tappert...nästan med vårkänslor:


Nere vid ån hade änderna fått för sig att vi skulle mata dem och kom glatt flygande...


Ok, några bilder på mig också....
Ja, det var ju det där med att offra sig...och JA det var KALLT om benen :)
Min nya favoritbild av min favorit-man...fast jag HAR ju bara en...men han är ändå min favorit :)

Avslutar detta inlägg med en lite ledsen svensk flagga på en husfasad här i Ulleråker, på något sätt symboliserar den bilden min dag idag...började lite trist...min energi flagade en aning i början av arbetsdagen, för att sedan stadigt bli till en riktigt färg-grann och rolig dag.

Tack för att Du tittade in på min blogg :)

5