Midsommar i Österbybruk...

...det är en vacker tid på en vacker plats! Grönskan i byn är så prunkande att den liksom nästan hoppar på en när man närmar sig herrgårdsområdet....vattnet, träden, blommorna, de gamla byggnaderna...njutning på HÖG nivå!
 
Ramón som också gillar denna för fotografer så inspirerande miljö. Till höger en bild av midsommarstången på väg upp...
 
En motorsågsartist har snidat denna tjusiga smed från ett enda stycke efter att trädet huggits ned. Min mamma Liisa poserar framför smedjan....hon vägrade ställa sig och posera som smeden...haha!
 
Här några närbilden på smeden ifråga...
 
Min mamma har på senare tid (efter sin pensionering) engagerat sig en del i Orangeriet som hör till Herrgården, där det en gång för läääänge sedan odlades apelsiner :)
 
Numera är det kanske inte just citrusfrukter man håller vid liv år efter år utan allt möjligt annat vackert. Ett gäng volontärer och några enstaka avlönade som gör ett gott jobb med detta vackra område. När det odlade börjar ge avkastning finns det även möjlighet att köpa med sig av det odlade. Nu är det plantor som gäller av alla de slag. Perenner och årsväxter, tomatplantor och kryddväxter till mycket humana priser. Lite senare på säsongen finns finfin potatis, andra rotsaker, lökar, bönor och sallader att plocka av och få med hem till köksbordet!! Pinfärskt, ekologiskt odlat och givetvis supergott! Åk dit och kolla vettja!! Här lite bilder för inspiration & en hyllning till er som arbetar på Orangeriet:
 
Jättevallmo och Midsommar-ros (iallafall kallas den så i Finland...doftar ljuuuuvligt.....).
 
Blommande gräslök matchar den större Kirgislöken perfekt och till höger en vacker lilja....
 
Hmmm...namnet på dessa "flaskborstar" har jag glömt, söta är de iallafall! I planteringarna står vackra handskrivna skyltar som berättar vad det är för underverk man ser....
 
På "övre planet" finns stora grönsaksland, och dessa ställningar står redo för bönstjälkarna att börja klättra på. Mamma Liisa ökar på fukthalten i jorden denna varma torra midsommarafton :).
 
Kryddväxter som sagt...basilika, gräslök, koriander....you name it! Till höger "Lammöra" med sina ludna blad.
 
Ljuvlig Kaprifol och underskön Blåklint växer mot den kontrastrika gamla väggen från en gammal byggnad...
 
Stora fönster med fantastiskt ljusinsläpp, perfekt för t ex Pelargonerna som man kan botanisera bland (övre bilden) och nedan poserar mamma Liisa vid ett av blomsterlanden...hon var dock mycket noga med att framhålla att just detta var det inte hon som var upphovskvinna till....haha, rätt ska vara rätt!!
 
Jag får bli er namnet skyldig på växterna till vänster, men istället kittla er fantasi med namnen till höger...jag menar vem skulle inte vilja ha Humlesuga och Snokört hemma i trädgården?!
 
På herrgårdsområdet finns även en fin butik som är värd att besöka, där det finns fin keramik, en del tyger och smide till salu. Det är Vanja Brunzells gamla tillhåll i Sadalmakarlängan. Utställningarna byter av varandra under året och för tillfället är det smide som gäller (Jon Olofsson och Per Alnaeus), här ett par bilder så ni ser öppet-tiderna, och ni kan även besöka www.sadelmakarlangan.se:
 
 
Nu ska ni få se några fler midsommarbilder på bl a midsommarstången...ur en lite annan synvinkel:
 
Här ligger ännu stången ner och jag speglar mig i flaggstångsknoppen :)
 
Del av Brukskyrkan och så utsikten från Sadelmakarlängan...
 
Lite tjusiga gamla åk på midsommarafton!
 
Här kommer spelmännen med nyckelharpor på väg till midsommarstångs-resningen, alla klädda i folkdräkter eller traditionella smedskläder :)
 
Vackra gröna sköna Österbybruk...och så lite kvinnlig fägring i midsommar :)
 
På orten visas varje år (sedan 24 år tillbaka) en teater i den gamla bevarade Vallonsmedjan. Den heter "Jernets fångar" och är skriven och uppsatt av Katarina Ehnmark. Skådisarna är amatörer men VÄLDIGT duktiga!! Hela spelet är fullt av både humor och allvar, det är effektfullt i den miljön det framförs i...här några bilder:
 
Thorsten Randberg har varit med i varendaföreställning under de 24 åren det pågått, som Hammarsmeden Pierre...
 
Inte lätt att se....men detta är ett par kolpojkar som inte är riktigt överens....
I pausen hittade vi "Kolpojken" Klara, som gjorde ett utmärkt jobb i premiären!!
 
Här sitter Kolpojkarna uppflugna på stånghammaren....
 
Wilma, en av jäntorna i föreställningen :)
 
Från slutscenen :)
 
Tack Österbybruk för denna midsommar...
 

Att göra en räkmacka...hur svårt kan det va´?

Nu till ett lyxproblem i mitt liv, nämligen utformandet av en schysst räkmacka...vilket verkar vara svårare än jag någonsin kommer att kunna begripa att det skulle behöva vara!!

Nu ska jag först klargöra en sak innan protesterna "jamen du ÄTER ju inte ens bröd!" kommer....det stämmer, jag ÄTER normalt sett inte bröd (LCHF ni vet), men jag är inne i en perio av FUSK från just LCHF -för att jag inte har lust, för att jag har lust till bröd, för att jag inte orkar bry mig....och då händer det att valte faller på just en räkmacka till fika eller lunch...

Vad förväntar ni er av en räkmacka när ni väljer en sådan på ett café? Att den ska vara stor? Mycket räkor? Mycket majonnäs? Att den inte ska kosta skjortan? Jadå, jag håller med om allt det där....MEN det finns en sak som i min värld är ännu viktigare...nämligen att ingredienserna är UTSPRIDDA JÄMNT över mackan!!!

Jag tycker det är rent hatiskt när jag kommer till fikets mysigaste hörn med räkmackan i ena näven och en stor mugg gott lyxkaffe i den andra...bara för att upptäcka att någon smarto (NOT!!!) lagt en skivat ägg på en del av mackan, en klutt majonnäs på en annan del av mackan, en hög räkor på ytterligare en annan del av mackan och en liten klick smör hafsigt utsmetat på ungefär en tjugonde-del av mackan....



Jag betalar ju för att SLIPPA göra mackan själv....då vill jag väl inte montera OM hela rasket innan jag ska äta, men det MÅSTE jag ju göra eftersom jag tycker att det GODA med mackan är ALLA INGREDIENSERNA tillsammans, inte en och en...

Har inte ni upplevt det här? Har inte ni störts av detta?

Jag ska skicka ut min tonårsdotter med polare på stan för en (högst oventenskaplig) undersökning...finns det NÅGOT fik i Uppsala där man har hajat grejen med en riktigt bra räkmacka? Det kan det vara värt att betala ungdomarna för, de kan se det som ett sommarjobb, att äta sig igenom utbudet av räkmackor och avlämna rapport, haha!

Återkommer längre fram med resultatet :)


Förresten...det FINNS räkmackor modell LCHF också...så DET så!

Jag inser, som jag skrev i början, att detta är ett lyxproblem...men eftersom jag just nu är så HIMLA nöjd med allt annat i mitt liv så fick detta bli min avreaktion på den mycket lilla frustration jag bär på:)
2