Maten, del 2 - att handla den...

Detta land är en enda lång räcka av specialbutiker, och den här staden är inget undantag gällande det vi stoppar i oss från matbordet. Kött köper man på "La Carnicería", där man be om den styckning man vill ha direkt över disk och där åtgangen är strykande så köttet är pinfärskt. Grönsaker hittar man i "La verdurería", där man ofta även kan köpa frukt. Basfödan framför alla andra, tortillas, köper man på La Tortillería", vilket det finns gott om lite överallt. Priset varierar mellan 5-10 pesos/kg, så om man måste vända på slantarna får man leta lite. "La Panadería" har färskt nybakat brod och tårtor och annat gott, i stort sett dygnet runt. Det som inte är vanligt här är grövre bröd med mycket fibrer (längtar efter knäcke- och rågbröd!), utan här är det vitt fluff som gäller. Dessutom är det vanligt att man plockar ur inandömet (El migajón) innan man fixar sin macka...som jag brukar säga till R "ni tar ur brödet ur brödet", och som jag aldrig begripit meningen med. På "La Marisquería" eller "La Pescadería" köper man (och kan ibland äta) skaldjur & fisk. Inte billigt såhär pass långt från havet, men kommer man vid rätt tillfälle så hittar man "fina fisken". Vill man ha kyckling på sitt matbord går man med fördel till "La Pollería", där samtliga delar av djuret ifråga finns att tillgå till en hyfsat billig penning. Kycklingen här är oftast knallgul, vilket förmodligen betyder att den mestadels är uppfödd på majs. "La Lechería" säljer mjölkprodukter, ägg och ostar, medan "La Tosdadería" säljer friterade tortillas. Det finns lite olika former, antingen "Tostadas" som är hela friterade tortillas, eller "Totopos" vilket är det vi i Sverige känner som "nachos".

Allt detta går naturligtvis att hitta på en Supermarket också, vilket kanske är enklare då allt finns under samma tak, men knapast lika (för oss) exotiskt.
Man kan även handla allt detta på "Tiangis", men det är en helt egen historia som ni får läsa ngn annan dag...