Smått & gott från Sandön

Vi hade verkligen ett jätterolig vecka under slåttern, många goda skratt blev det allt och ett härligt gäng med helt olika människor. Tänk, vi skulle förmodligen inte ha träffats alls om det inte vore på att just Sandön och vår kärlek till ön drar oss dit gång efter annan. Åldern denna gång spände mellan 14 och 73 år, från olika yrkesgrupper (skola, sjukhus, industri, rättsväsende...) och både tjejer & killar. SÅ häftigt, och vad mycket man LÄR sig om de mest oväntade saker! I detta sista inlägg har jag samlat lite diverse bilder.


Laura & jag känner oss inte helt glada när vi sista dagen väntar på avresan...för Sandö-vistelserna är sällsynt goda tillfällen att komma varandra nära :)


Många fina Sandö-historier såklart, både om folk & få som bott där genom historien, men även roliga berättelser från arbetsresorna, t ex om "finskan som kom flygande...." (tack Marja för den!) eller när prästen fick fästingar i hela bakre regionen...haha, stackars människa :)


Här står Marja och lyssnar mycket koncentrerat på vad tillsyningsmannen Petter berättar om sin namne herr Gottberg (mer känd som sjörövare...).


Bastukvällen är alltid välkommen och minnesvärd, denna gång - hahaha! - fick en turist rodnande kinder när han kom och knackade på bastudörren (för att fråga om turister också fick använda bastun) samtidigt som en av våra damer var på väg ut, i bara "Sandö-dräkten" för att hoppa i havet...den killen fick sig en fin intro till vad det innebär att vara med i Gotska Sandöns Hembygdsförening :). Undrar om han följde uppmaningen att bli medlem?


Christina och Karin var också mycket koncentrerade på historierna om Sandön...

En annan rolig sak var när jag introducerade en viss svartfärgad finsk dryck efter middagen, i små mängder i små glas givetvis...och en av tjejerna gick från "ett par centimeter" till två fulla glas under veckans gång..."det är ju så GOTT" :)


Ett gäng bistra (?) tjejer i väntan på Petter...Marja, den här bilden du tog vore intressant att se :) jag gillade din stil!Här är en bild av det jättevackra kapellet som står på Kapellänget (vilken underbar logik, eller hur?!). Här är det dags för kvällsandakt och levande ljus är tända i hela kapellet...


Här sitter Göran och nästan stjäl föreställningen vid visningen av Elefanten (ett jättestort stenblock som liknar en elefant)...alla var nyfikna på vad det var för figur som satt uppe i backen :)


Lite halvtaskig täckning på mobilerna (vissa operatörer mer usla än andra) ledde till att en del oväntade kontakter skapades via Facebook...till glädje för de flesta av oss medan Christina nog vart lite orolig av vad "ENDAST NÖDSAMTAL" skulle leda till i långa loppet :). Många promenader blev det i grannskapet också när man var ute och letade täckning...helikopterplattan....uppe på krönet på väg till stranden...


Vackra vackra Axveronicor på änget i ett nästan magiskt kvällsljus...


Vi hade ju två tonåringar med oss denna resa, Laura förstås men även Christina...iallafall på morgnarna...haha, varje morgon när hon kom upp till frukosten kom frågan: "Är Laura uppe ännu?" och lättnaden var lika stor varje morgon när hon inte var sist upp ur sängen. Haha, det var så sött, och jag måste säga att båda våra tonåringar gjorde ett gott jobb att kliva upp och jobba trots morgontröttheten!Göran & Tove


Ett gäng som gärna lyssnar till vad tillsyningsman Petter (som sitter på huk) har att berätta under sin visning av "Gottbergs lada, Elefanten och Kapellänget".

En dag på änget döpte Laura Göran till "Liemannen", vilket han som tur är skrattade gott åt, full av god humor som han är...tror nog inte att Laura hade ngn tanke på vad begreppet egentligen brukar syfta till när hon sa det, men kul blev det! Sedan hette Göran så under resten av veckan...


"Liemannen" Göran i egen hög person :)

Haha, Göran & Siv har ju träffat på en hel del turister under sina år på Gotland resp. Fårö genom åren och vissa saker som turisterna sagt fastnade i mitt minne eftersom de var lite småkorkade, t ex i Visby "Ligger hamnen nära havet?" eller "Jag köar så mycket hemma så det tänker jag verkligen inte göra på min semester" (som en fastlänning hade sagt till Göran i matbutiken när hon trängde sig före...haha, jag skulle gärna varit en fluga på butiksväggen den gången!).


Peter, den alltid glade Holländaren, hade många intressanta saker att berätta under veckan. Hans starka samhällsintresse är alltid lika imponerande!! Heja dig Peter!!


Sötstruten (nej...inte TRUTEN) Laura.


Tove i färd med att skriva lite uppgifter i min anteckningsbok...kul att kunna hålla kontakten!Peter med sitt arbetsverktyg i full gång :)


Vi hann faktiskt träffa underbara Lillemor som kom för att lösa av oss. Hon skulle vara med på höbärgningen veckan efter och Laura och jag satte oss och väntade på stranden för att välkomna när hon kom gående från Las Palmas. Synd att du inte var med i vårt gäng denna sommar Lillemor, men vi ses väl till våren?!


Här är hela gänget, observera att även SIV är med representerad av ketchup-flaskan (som hon använde som ask-kopp).


...och så en lite närmare bild! Tack Tove för att du var fotograf :)


Här står traktorn med all packning i väntan på M/S Gotska Sandön, vid Las Palmas. Där är ju förresten Jennifer till vänster, som jag trodde jag hade missat helt med kameran...


Om man tittar efter så den man den vita båten på håll mot den mycket svarta himlen...på väg från Fårösund.


En del av vårt gäng...och längst till höger Veckans Sandöpräst - men det var inte samma präst som med fästingarna....


Bortanför Säludden dök det plötsligt upp en tromb...nästan rena rama Karibien!


Jag tyckte det var lite häftigt så det får bli ännu en bild....


Väl påpälsade ombord för hemfärden. Runt om oss såg himlen alldeles svart ut (utom precis ovanför) så vi var rätt säkra på oväder på vägen. Det går att sitta inomhus också, men eftersom halva gänget hade lätt för att bli sjösjuka var det ett bättre alternativ att sitta ute trots lite kalla vindar :)


Marja & Peter hade också gjort det bekvämt för sig...


När kvällen blev allt senare var det dramatiskt vackert ute på havet...

Det var allt för denna Sandö-resa, återkommer med mer efter vårens fagning (såvida jag inte gör en sista utflykt ut dit innan båtarna slutar gå....haha).


2
karin

Tack!Paulina

Länge sedan jag kikade in... massa nytt & fint! Stenbilderna var jättefina, och så fågeln förstås!Sandön borde man kanske åka till någon gång, verkar vara ett fint ställe.