Maten, Del 1

Det är ju inte bara sorg & elände här i Mexico City. Ett av de största glädjeämnena är helt klart MATEN! Vad det finns mycket smaker & dofter att njuta av...
I förmiddags åkte vi till närliggande San Christóbal for att hälsa på lite släktingar och kom dit hungriga eftersom vi hade ätit lite frukost. Vi torget där står det alltid en massa olika små stånd där de säljer mat i mängder, allt ser gott ut så det är svårt att välja. Vi fastnade iallafall för ett stånd där de säljer Quesadillas, Sopes, Güaraches & Tlacollos.

Quesadillas
är stora majstortillas som fylls med ost och valfri fyllning, t ex Potatis & Chorizo, Tinga de pollo (=finfördelad kyckling och lök), Flor de Calabaza (=Squaschblommor, stekta med lök) eller diverse kötträtter. Detta steks sedan på ett stort stekbord tills osten smält och tortillan fått en fin färg. Sedan serveras det med sallad och chile såklart. Det sistnämnda finns i stora bunkar, en röd och en grön sort (den gröna brukar vara den starkare). Jag beställde två stycken...och blev mätt kan jag lova!

Sopes är ungefär samma sak, fast i en lite annan form, rundare och lite tjockare, med bönröra på och sedan samma variation av fyllning.

Güaraches är en enorm majstortilla, lite oval till formen och med samma variation av fyllningar, medan Tlacollos är gjorda på blagrön majs, så dessa tortillas är av en skön blågrön färg istället för den vanliga blek-gula.

Priset på alla ovanstående var 12 pesos/st (= 8kr/st), vilket i vara ögon är billigt, men det fanns även de som vände om när de fick se priserna...

2
Mamma Liisa

Jaaa herkkuaaaa on siinä monenlaista ,monenlaista,kuiske kuuluu"kyllä ruoka maistuu" kyllääää maistuuuuu:)Ihanaa että haluat kirjoittaa ja jakaa tuntemuksiasi ja elämyksiäsi meille tänne lumiseen pohjolaan:)jatkoa odotellaan,,, :)

Ancki, Frida, Agnes

Åh, vad härligt det skulle vara att få äta Quesadillas. Jag kommer ihåg att jag älskade den gröna såsen gjord på gröna tomater. Kan man odla såna i Sverige mån tro?