Sötpotatisgubben & Co.

Att leva i den här staden är inte enkelt på någotsomhelst vis, det kan nog alla (utom möjligen klicken av mångmiljonärer) intyga. En sak som gör livet en aning för pensionärer & andra som inte har det lätt att ta sig fram, är alla ambulerande gatuförsäljare. Man kan komma rätt långt i dagens inköp bara genom att hålla öronen öppna och lyssna efter diverse erbjudanden.


Tidigt på morgonen börjar det med "Tamal"-gubben, som man kan höra flera gator bort när han närmar sig med sin trehjuling. Han ropar "Atole y tamales" och det betyder att han säljer det som närmast skulle kunna liknas vid varm välling av olika smaker, & Tamales. Dessa är gjorda på majsmjöl och ister som knådas med stor skicklighet till rätt konsistens innan de kavlas ut och fylls med t ex chile, kyckling, fläskkött eller frukt. Sen viks de ihop och lindas in i majsblad och kokas. Mycket gott till frukost! Så när han närmar sig med sin vagn ovanpå vilken det står ett enormt kokkärl, sa är det bara ut på gatan med sina "pesitos" och handla, hur smidigt som helst. Frukosten hem till dörren liksom. En annan "Tamal"-gubbe har ett ganska läskigt utrop, later som en röst från avgrunden....vi håller oss till den förstnämnda som låter snällast :)
Hela dagen fortsätter det på detta vis. Gasbilen tutar högt och hela tiden samtidigt som killarna som följer med tankbilen skriker "GAAAAAAS" allt vad de orkar. Ingen risk att missa om man skulle behöva fylla på förrådet.
Glass-gubben har en trehjuling liknande "Tamal"-gubben, men inredd med behållare för glass ovanpå en massa is, han klämmer på sin lilla gummituta och ropar ut alla smaker han säljer (avokado, majs, ris, vanilj, choklad.....).
Vatten att dricka behöver man också köpa eftersom det ur kranen förmodligen skulle göra en väldigt magsjuk...sa det kommer alltså en vattenbil också, som skriker "Aaaaguaaaa"...ja inte själva bilen alltså utan killarna ombord. Finns olika företag som säljer vatten sa det passerar ett antal varje dag, men svärfar handlar bara av de som kommer på måndag och onsdag.
Sopor produceras lika mycket här som överallt annars, men det bor lite fler människor här än t ex i Sverige så sopberget är ju därefter...det kommer tack och lov en sopbil varje dag (eller fler) och det är en gigantisk lastbil där det står ngn högst uppe medan ngn annan står nedanför och kastar upp hinken/säcken med sopor för att tömmas. Någon vidare sortering förekommer inte i hushållen, men de som kör sopbilen sorterar ut det som går att återvinna som plast & metaller.
Knivsliparen kör sin vända också, och han spelar på en panflöjt i plast, fram och tillbaka över hela registret av toner, och när posten kommer på motorcykel visslar han i visselpipa utanför grinden for att man ska gå ut och ta emot posten (såvida man inte har en postlåda forstås).
Vi har en "Sötpotatis"-gubbe också, och det låter som taget ur ngn gammal Hitchkock-film när han visslar med sin ångvissla han har på sin vagn. Sötpotatis äts som en dessert här i Mexico, och det är såklart sött & gott. Hoppas jag kan fånga ljudet på film innan semestern är slut, isåfall lägger jag till det i bloggen sa ni får höra...låter läskigt....särskilt som han oftast kommer på kvällen...
Apelsiner
levereras också hem till dörren, säckvis kan man köpa för en billig penning. Tur det i dessa förkylningstider!
Sen finns de människor som åker runt på gatorna och köper saker också, bara denna förmiddag har det passerat en lastbil som ville köpa gamla vitvaror och en annan som ville köpa gammal metall, säkert en lukrativ branch för de som köper, dock inte specielllt välbetalt för den som säljer...slipper å andra sidan ifrån sina grovsopor på ett smidigt sätt & deltar i återvinning på samma gång!
Jag tänker på hur irriterad jag brukar bli på Hemglass-bilen därhemma, som jag tycker låter vedervärdigt när den kommer med sin otäcka melodi....jag kommer nog att betrakta den med någon sorts ömhet nästa gång istället, och minnas alla dessa hårt arbetande mexikaner som gör livet en liten aning enklare i denna fantastiskt stora stad.

3
Johan

MYCKET intressant läsning. Vilket liv! Men du: tar du några bilder? Här är det kallt, bistert och knäpptyst. Men julmyset kommer väl under dagen. Igår gjorde vi snö, Fredrik och jag (http://flic.kr/p/93TB6e), i en annan del av världen... /J.

Tiina

Tack Johan, och joda jag tar en hel del bilder...men det ar inte latt att for over dem i datorn av ngn anledning, plus att jag drar mig for att ha med kameran dar manga ser att jag har den...som att be om att fa en pistol mot huvudet...men jag SKA lagga upp foton, jag lovar :)

Carina

Hmm,avocado-, majs- och risglass....tror jag håller mig det beprövade säkra kortet: chokladglass!

Kramar!/carina