Fagning...

...eller att kratta kärlek skulle man också kunna säga. Jag har varit på Gotska Sandön, älskade Gotska Sandön. Denna gång tillsammans med Gotska Sandöns Hembygdsförening på arbetsresa. Ja, det är faktiskt alldeles sant, jag tog semester en vecka för att åka iväg och jobba :) hur konstigt det än kan verka för somliga!

Rubriken "fagning" är ett ord jag faktiskt var tvungen att googla på, eftersom jag inte hade en susning om vad det betydde...annat än att jag misstänkte att det kan ha samröre med adjektivet "fager". Såhär står det på Fätlbiologernas hemsida: Ordet faga kommer av ett fornnordiskt ord som betyder “feja, göra fint” och sker enligt tradition när fagningsblomman (vitsippan) står i knopp. Detta visade sig stämma alldeles utmärkt eftersom vitsipporna på Sandön precis hade slagit ut när vi kom dit:Jag visste egentligen inte så jättemycket om vad som skulle hända under veckan utan det fick jag reda på allteftersom. Redan på båten över till Gotland träffade jag Christina och Peter som jag skulle slå följe med från Visby till Fårösund. Dessa båda sköna typer visade sig ha erfarenhet från tidigare arbetsresor och kunde upplysa mig om både ena och det tredje.

 
Christina är en jätte-energisk och glad kulla från Gagneff i Dalarna och den största förälskelsen (ja, den mänsklige pojkvännen Bengt får ursäkta....) är Blåhaken!


Peter från Holland är en finurlig man som talar utmärkt svenska efter att ha bott flera år i Skåne (fast som han själv sa: synd att man inte hade möjlighet att lära sig prata svenska eftersom man pratar skånska i Skåne...).

I Fårösund hade vi blivit inbokade i jättefina stugor med utsikt över sundet mellan Gotland och Fårö. Efter en middag hann vi svänga över på Fårö en stund och träffa Siv som gav oss en guidning där på sin ljuva hem-ö, här några bilder:


Siv, det här är en härlig människa ska ni veta!! Underbar humor, bjuder på sig själv och lagar fantastiskt god mat...
Båten över till Gotska Sandön dagen efter var en militärbåt (!) vilket var något annorlunda upplevelse. Intressant detalj var att när vi kommit halvvägs mellan öarna kunde man i den ena horisonten se Fårö och i den andra Gotska Sandön!

Eftersom militärbåten inte är special-designad för att ta sig ända in till stranden (finns ingen brygga på ön) var det läktring som gällde. Det innebär helt enkelt att man från båten lastar över all packning och alla människor i en gummibåt (i flera omgångar kanske ska tilläggas...) som kör över till ön. Det som är extra fiffigt är att gummibåten dras upp på en speciell vagn som körts ner i vattnet och hela ekipaget körs sedan upp på stranden = vi kunde komma torrskodda i land! Ett par bilder på det:


Ooops...en säck hade visst hamnat i vattnet...men den fiskades upp!


Utsikt från traktorflaket, i bakgrunden hämtar gummibåten mer packning...


Danne styr upp båten på kärran...

Jaha, då var vi lyckligen i land då, och döm om min förvåning när jag fick höra om det jättelyxiga i att vi skulle få skjuts med bil från stranden till Fyrbyn där vi skulle bo...när man kommer dit som "turist" (som jag gjort tidigare) har man fått gå, oavsett hur långt det är (oftast minst 5 km och som mest drygt 10 km). Nästa fina (och i sammanhanget lyxiga) detalj var att huset vi bodde i hade både toalett & varmdusch inne (till skillnad från utedass och kalldusch!), så jag kände mig grymt bortskämd redan efter första timmen på ön :)

Nästa fina överraskning var det faktum att Siv skulle fixa alla måltider! Frukost, lunch och middag framdukat och klart...och en kaffekorg ut på änget både för- och eftermiddag...kunde knappast ha önskat mer än så! Att maten sen var hur god som helst var en bonus...t ex lammgryta eller "Sivs lyxpytt" (med lammkött & entrecôte bl a).

Jobbet som skulle göras då? Ja, det bestod i att kratta hela det stora Kapellänget rent (relativt uttryck) från eklöv och köra ut dem på de sandiga vägarna kring lägerplatsen och Fyrbyn för att stadga upp dem att hålla under sommarsäsongens alla trampande fötter och traktorfärder. Här några bilder från jobbandet:


Christina funderar på vilken kratta hon ska välja....


Göran och Lillemor in action...


Resultat av en stunds krattande...


Lite fika fick vi också i oss mellan varven...


Stilstudie av arbetsredskap...


Siv hann inte bara med matlagning, Mausoléet fick sig en omgång också...


Göran ser till att eklöven tas nästa steg i sin "dödscykel"...


Starke Stig fick krattan att riktigt sjunga för honom...


Christina & jag tog plats på flaket och Göran vid ratten till traktorn...


Redo!


Hårdaste arbetspasset för oss båda var att hinna raka av alla löven i en juste takt över vägen...PUST!


Att göra rent i fågeldammen hörde också till. Göran & Stig slet som djur...


Korsnäbben blev så glad så glad!


Grönsiskan varnöjd han också...

Vi hann göra en fantastiskt fin tur runt ön också, allesammans plus de två tillsynsmännen, i bil (!) vilket innebar att jag fick se allt jag inte hade sett hittills p g a att promenaderna varit lite för långa. Så fin dag det var och vad många intressanta historier jag fick höra av alla som var med! Det tackar jag för! Bilder från det kan ni se på flickr.com om ni klickar på länken "Mina bilder".

Här är övriga härliga personer som var med under veckan:


Göran är en riktigt rolig och trevlig man, med lååååång erfarenhet av Sandön och fullproppad med kunnande som han gärna delar med sig av!!


Kraftkarlen Stig (vältränad efter spinning & bodypump!) hade fyndig humor...


Coola damen Lillemor, stort hjärta, enorm energi & en baddare på bastu med dopp i havet!


Danne, "vickade" som tillsynsman och bjöd på nybakt bröd som tack för födelsedagstårtan (som jag bjöd på när jag fyllde år).


Leif, också han "vickande" tillsynsman för veckan...numera pensionär "på riktigt".


Jennifer är en av lägervärdinnorna, heroiska tjejer som sliter hårt hela somrarna för att göra upplevelsen på Sandön så
bra som möjligt för alla turisterna - lycka till med körkortet tjejen! Erika var också på ön men henne lyckades jag inte fånga på bild denna gång.

Som avslutning måste jag ju bara visa hur vi tog oss AV ön också, för det var rätt speciellt:


Räddningsbåten (som vi skulle få åka hem med) närmar sig den i vattnet nerkörda kärran...


När båten prickats in på kärran drogs den upp på land av en bandtraktor......och en annan traktor fick tjäna för att hissa saker av och på båten...och sen gjordes samma sak igen fast baklänges :)TACK alla för en underbar vecka, kanske vi ses i augusti igen?


5