Husmanskost
Det börjar ofta med tillverkning av egna majs-tortillas, ett ngt tidsödande & tålamodskrävande jobb men resultatet är njutbart och långt ifrån de gummi-aktiga som man kan köpa i affären.
Om det ser ut såhär i stekpannan har man bakat sina tortillas med kärlek, så säger man i Mexiko.
...och när man har hållit på en stund har man en fin samling hemlagade tortillas att göra underverk med!
En vanlig vecka hemma hos oss kan på menyn ha dessa varianter av tacos:
Enchiladas de pollo con mole verde. Majstortillas indränkta med en chilesås baserad på gröna tomater och serverat med kyckling, gräddfil och smulad fetaost. MUMS!!
Tacos med "Picadillo" (köttfärs/potatis, fast Ramón säger att just denna dag hade han inte alla ingredienser hemma så det var lite fusk) och med "Rajas con crema" (strimlad chile poblano, en slags stark paprika, och grädde). Båda tillhör mina favoriter!!
"Flautas de Pollo" (=kycklingflöjter), majstortillas fylld med kyckling som friteras, och serveras med guacamole (avocadoröra), smulad fetaost, gräddfil, färsk sallad och chilesås såklart. FAVORIT!!
Det här är vad man skulle kunna kalla "rester", tortillas med köttfärs, fetaost och sallad och så Ramóns fantastiska färska goda starka chilesås.
Vi ser fram emot den dagen vår nya tortilla-maskin kommer hem från Mexiko. Då kan det bli massframställning av tortillas alternativt får kocken mer ledig tid till annat ;).
Vem vet, då kanske han öppnar en "Hemma-hos-restaurang"....återkommer till det vad det lider!
Vilka underbara verk. Man blir ju så himla sugen. Kommer ihåg tiden då jag hade äran att få bo hos er på Cozumel. Jag kan aldrig glömma den goda maten som var så vällagad och noggrant gjord. Linssoppan var en av favoriterna. Aldrig fick man hjälpa till. Ja, det skulle vara disken i så fall. Kommer du ihåg att vi med diverse ljud njöt av maten och att Ramon tyckte vi var lite konstiga.