Högstadiet...

Laura har en kusin vars son är lika gammal, han går motsvarande åttan nu eftersom man börjar räkna ettan från sex års ålder här i Mexiko. Vi kan kalla honom Derek och det han berättar om sin högstadieskola får mig att rysa och tacka...ja, mig själv kanske, att Laura får chansen att växa upp och gå i skolan i snälla Sverige.
Derek berättade häromkvällen att hans skola, som ligger i en liten ort ungefär en halvtimmes väg härifrån, är omgärdad av murar med taggtråd. Tyvärr är murarna for låga på vissa delar, sa det går att ta sig över dem utan ngt större problem. Anledningen till att skolan påminner, som Derek säger, om ett fängelse, är för att skydda eleverna från den kriminalitet som finns utanför. Det som hänt är dock att man inte riktigt lyckats. över de låga murarna tar sig obehöriga, ofta f d elever in, och eftersom de inte har ngt bättre for sig än att ställa till med problem är det precis vad som händer.
I just denna specifika skola rör det sig oftast om tjej-gäng som drar omkring bland skolans mer avskilda områden och säljer droger och sitter och sniffar thinner. Det är väl känt av skolans ledning, men av ngn anledning lyckas man ändå inte göra ngt åt saken. Tjej-gängen är av det hårdbarkade slaget, och för att komma med i gänget måste man själv utstå misshandel under ett visst antal minuter av de övriga gäng-medlemmarna, innan man själv ska utse nästa offer. Vare sig man vill eller inte är man utsatt av dessa gäng, som i första hand ger sig på andra tjejer, men heller inte drar sig för att misshandla killar.
Bland både tjejer och killar är det vanligt med både droger och alkohol i skolan, och även vapen förekommer. För att maskera de kontroller som förekommer har framför allt tjejerna utvecklat olika sätt för att undkomma upptäckt, t ex lindar man aluminiumpapper runt cigaretten för att dölja lukten pa fingrarna. Man använder även vaniljessens som man smörjer händerna med för att det inte ska lukta cigarett eller "mota" (=marijuana). Föräldrarna har uppmanats att hålla koll på om tjejerna (och killarna) luktar vanilj om händerna...
I alla skolor i Mexico används skoluniform, och i den ingår vanligtvis inte ngn tjockare jacka, sa på vintern blir det givetvis kallt i skolsalarna. Lärarna, som sitter väl påpälsade, vägrar låta eleverna ha ngn tjock tröja på sig utanpå uniformen eftersom det "strider mot reglamentet". Det är inte bara i Sverige som det förekommer skolk, och för att kunna skolka utan att dra uppmärksamhet till sig utanfor skolmurarna måste eleverna givetvis ha med sig "civila" kläder pa ngt sätt, antingen i väskan eller under uniformen. Derek berättar att det inte är ovanligt att man bär med sig kläder åt varandra beroende på hur noga ens föräldrar kollar i skolväskan...
Skoldagen är indelad i två-skift, ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen. I Dereks klass går 45 elever och skoldagen är mellan 8 och 13. Varje termin avslutas med en räcka examensprov, och misslyckas man med ett visst antal ämnen får man gå om ett år. Det är inte ovanligt att elever går om klasser eftersom man först vid årets slut har ngn koll på vad man egentligen lärt sig.
De som går eftermiddags- (eller i vissa skolor i stan, kvällsskift) har en farligare skolväg än de som går på morgonen. Det händer varje dag att elever (även lågstadie-elever) blir rånade pa väg till eller från skolan.
Lärare har lite andra rättigheter att agera än vad kollegorna i Sverige har. T ex kan en lärare beslagta en mobil och inte lämna tillbaka den förrän läsåret är slut....det skulle knappast vara tillåtet därhemma. En annan kusin till Laura, som studerar till lärare, berättade att för att få arbeta i statliga skolor krävs fler år av utbildning än de privata skolorna begär, och de tjänsterna är även bättre betalda och har högre status. Därför är det paradoxalt att studierna i de privata "betal-skolorna" är av högre kvalitet, och något som varenda förälder önskar att de hade råd att betala. Där är klasserna inte lika stora, lärarna behandlar eleverna med respekt och det förekommer färre icke lärarledda lektioner. I de statliga skolorna är det ofta kaotiskt, med stora klasser, kriminalitet och hög frånvaro bland lärarna.
När jag tänker på att Valsätraskolan i Uppsala, där Laura går nu, tidigare var ansedd som en "stökig" skola står det mig väldigt tydligt att det beror på vad man jämför med. Jag är innerligt tacksam för vår svenska skola, och sen kan man debattera storlek på klasser och utbildare lärare i all oändlighet, och vi behöver fortfarande bekämpa mobbing och annat otyg...men vi har iallafall en skola där jag som förälder inte behöver känna oro varje dag min dotter går dit...inte samma rädsla som jag skulle känna här...
1
Carina

Vi har det rätt tryggt och bra i mellanmjölkens land ändå .....