Fyrbyn & dess folk...

När Gotska Sandöns Hembygdsförening är på plats för att arbeta blir vi ju alltid inhysta i Fyrbyn, en liten bit från Lägerplatsen. Där bor tillsynsmännen året om, två veckor åt gången, och lägervärdinnorna (fyra stycken under sommartid som byter av två & två med tvåveckorspass). Något av husen hyrs ut till turisterna också, men det är otroligt lugnt och stillsamt i den lilla "Bullerbyn".


Detta är Naturum, d v s muséet, alldeles utmärkt sådant med MASSOR av instressant läsning bl a. På nedervåningen har lägervärdinnorna sin lägenhet också. Har tidigare varit skola på ön.


Detta lilla hus kallas "Teleboden", tidigare förråd av ngt slag, numera finns där plats för en person att kura in sig :)


Det här är B-huset, tidigare hem åt en av tillsyningsmännen, numera hyrs det ut till turister. Finns sex sängplatser och kostar modiga 2500kr/natt....men det är verkligen jättefint!


Söta "Lillebo", favorit för dem i gänget som vill bo lite avskilt :)


Här bor en av tillsyningsmännen mitt i byn, gamla Fyrmästarbostaden. Superfint hus där även expeditionen är inrymd :)


Det här är bastun, som inte ligger i Fyrbyn men väl på den Norra stranden, ligger ett femtiotal meter från havet :)


C-huset (vårt hus) från baksidan...känns som hemma!


Vackert i den lilla byn...


En av kanonerna som bärgats från Franska Bukten, genom ringen skymtar Karin & Göran.


Utanför Naturum finns en flaggstång, midsommarstång och en skön gammal brevlåda :)


Laura poserar snällt på kanonerna. I mitten en jättehög mast mitt i Fyrbyn. Där hissades för länge sedan olika flaggor upp för att signalera till Fyrskeppet vid Kopparstenarna när det fanns post att hämta i byn...då fick ngn ro till ön och hämta upp den. Senare ersattes Fyrskeppet av Fyren på Sandön som lyser upp Kopparstenarna så inga båtar ska gå på grund.


Detaljer från Fyrbyn, den längst till höger en mina.

Muséet är som sagt väl värt ett besök, här får ni ett smakprov på hur det kan se ut:

Till vänster del av målning, i mitten är det Peter som köar till butiken (där man kan köpa T-shirts, kort och böcker) och till höger en livräddningsstol som användes för att hala in sjömän från förlista skepp. Titta gärna på den gamla journalfilmen "En svensk utpost" på www.filmarkivet.se, där kan man se när fyrpersonalen övar med stolen!


Massor av skepp har strandat på ön, förrädisk som den är med sina sandbankar som är i ständig rörelse. Kartan visar alla dokumenterade strandningar (jag vet att ni inte kan läsa det, får ni göra på plats....). Till höger en galjonsfigur som föreställer skepparens dotter Esther Smeed som satt i fören på skeppet med samma namn. Förliste på 1800-talet vid (tror man) Kopparstenarna straxt norr om ön.Längst ner till vänster ett gammalt foto av Johanna Albertina Söderlund - kallad "Madame", som bodde på Gamla Gården (med sina barn) efter att hon blivit änka, nästan i 50 år. Hon var mor till Fyrvaktare Hjalmar Söderlund, föddes i Uppland och hann fylla 90 år innan hon gick bort och begravdes i det som heter "Bourgströms Mausoleum".


Mer detaljer...dessa tillhörande säljakt.


Mer prylar, bl a en modell av Fyren.


Böcker för förkovring till personalen :) och längst till höger en del av en målning som visar Vsadniks förlisning och hur man räddade sjömännen till land.


En radda Fyrmästare har passerat Sandöns historia.

Sedan är det ju så att det finns personal på ön också, som jobbar antingen året om (tillsyningsmännen) eller under sommaren (lägervärdinnorna):

Tove, sprudlande & energisk med ett hjärta av guld. Anders & Dedde är tillsyningsmän med gott om humor och åratal av erfarenhet av Sandön. Tyvärr ingen bild av Jennifer denna gång, men hon finns med i inlägget från i våras "Fagning".

Tack till er tjejer för att Laura fick vara med och kolla in ert jobb, att umgås med ungdomar var nog ett välkommet avbrott ;)Örjan (som gjorde sin allra första vecka som tillsyningsman) och Dedde. Inte heller Petter finns med på bild från denna resa.


All personal som jag någonsin stött på under resorna till Sandön har varit otroligt trevliga, kunniga och TÅLMODIGA....tänk vad mycket "korkade" frågor de måste få under en säsong...all heder åt detta gäng!!

Till Fyrbyn hörde förstås väldigt tätt knutet vårt boende och ÄTANDE:

Peter hade med sig Holländska våfflor med karamellfyllning...mmmmm så gott!! Först Siv och sedan Christina bjöd på mycket och god mat hela veckan. Tyvärr lyckades jag inte fånga Siv på bild innan hon for till Fårö (kolla inlägget från i våras) men stand-in matmor ser ut såhär:Alltsomallt är Fyrbyn en mycket trivsam plats :)